X

چه افرادی لازم است در قرنطینه خانگی بمانند؟

افرادی که طی 14 روز گذشته ، سابقه مسافرت یا اقامت در شهرهای آلوده را داشته و یا  با افراد مشکوک به این بیماری ارتباط نزدیک داشته اند،اگر علائم مشکوک به  ابتلا را نشان دهند نیاز به قرنطینه شدن دارند.

بعد از آخرین تماس نزدیک با فرد بیمار  14 روز مراقب این علائم باشید:

تب ، سرفه ، تنگی نفس ، لرز بدن ، درد بدن ، سردرد ، اسهال ، تهوع ، استفراغ ، آبریزش بینی شدید

و در صورت ابتلا به این علائم ،سریع به مراکز درمانی مراجعه کنید.

 

چگونگی قرنطینه در منزل:

  1. فرد قرنطینه شده باید در اتاق جداگانه و با تهویه مناسب زندگی کند.اگر شرایط انجام این کار وجود ندارد باید فاصله بیش از یک متر رابا بقیه اعضای خانواده حفظ کنند  و تختخواب بیمار جدا باشد.
  2. بیمار تا بهبودی کامل با عیادت کنندگان ملاقاتی نداشته باشد.
  3. نباید وسایلی همچون مسواک، حوله،بشقاب ، کارد و چنگال ، ملحفه و ... (و در صورت امکان سرویس بهداشتی ) به اشتراک گذاشته شود.
  4. از تهویه مناسب مناطق مشترک منزل مثل آشپزخانه ، حمام و ... اطمینان حاصل شود.

 

مراقب یا پرستار بیمار در منزل:

  1. یک فرد سالم و فاقد بیماری مزمن ( مثل دیابت ، فشارخون ، بیماریهای قلبی و تنفسی و...) برای مراقبت و  پرستاری از فرد قرنطینه شده تعیین شود.
  2. مراقب  باید هنگام حضور در اتاق فرد قرنطینه شده ماسک بزند.
  3. مراقب پس از تماس مستقیم بافرد قرنطینه شده یا ورود به اتاق قرنطینه ، باید حتما دستهای خود را به روش صحیح بشوید.
  4.  قبل از تهیه غذا، قبل از صرف غذا ، بعد از استفاده از سرویس بهداشتی و ... شستشوی دست الزامی است.
  5. هر روز با استفاده از مواد ضدعفونی کننده حاوی کلر ،لوازم اتاق خواب و روشور دستشویی را ضدعفونی کنید.
  6. جهت نظافت سطوح آلوده از دستكش و لباس محافظ مناسب و مقاوم در برابر نفوذ رطوب استفاده شود.
  7. برای جلوگیری از آلودگی سایرالبسه ، لباس و رختخواب فرد قرنطینه شده را با آب گرم 60 تا 90 درجه سانتیگراد و مواد شوینده  خانگی به صورت جداگانه بشویید
  8. برای انجام این کار حتما از دستکش استفاده شود و قبل و بعد از آن دست ها به خوبی شسته شود.

 

توصیه های عمومی :

  1. دست ها باید بطور مکرر و به روش صحیح شستشو شود: حداقل 20 ثانیه طول کشیده و تمام سطوح داخل و پشت دست ، انگشتان ،لابلای انگشتان و زیر ناخن ها ( با آب جاری و صابون و یا مواد ضدعفونی کننده حاوی الکل) شستشو شود.
  2. بعد از شستن دست باآب و صابون جهت خشك كردن استفاده از دستمال كاغذي مناسب است و درصورت در دسترس نبودن از حوله تميز استفاده شود و اگر خيس شد تعويض شود، همچنين حوله هامرتب شسته شوند.
  3. اشیا و سطوحی که مرتب لمس می کنید مانند ریموت ، سوییچ ماشین ، کلید ها، کنترل تلویزیون، دستگیره درها، گوشی همراه و ... را تمیز و ضدعفونی کنید.
  4. از لمس چشم و صورت خود با دست های شسته نشده بپرهیزید
  5. از استفاده ظروف مشترک مثل کارد و چنگال و بشقاب و قاشق ولیوان و... اجتناب شود.
  6. هنگام رفتن به مکانهای عمومی ، در فضاهای شلوغ و سرپوشیده ، و هنگام استفاده از وسایل حمل و نقل عمومی و ... ماسک بپوشید
  7. از روبوسی و دست دادن با دیگران بپرهیزید
  8. هنگام استفاده از ماسک ابتدا دست هایتان را به روش صحیح بشویید سپس طوری ماسک را روی صورت ببندید که تمام قسمت های بینی و دهان و فک بالا و پایین پوشیده شود.
  9. در تمام مدتی که ماسک دارید به هیچ عنوان به ماسک خود دست نزنید .
  10. اگر ماسک با ترشحات تنفسی و ترشحات  دهان و بینی آلوده شد با یک ماسک تمیز جایگزین شود.
  11. پس از استفاده از ماسک ، آن را داخل کیسه پلاستیکی گذاشته ، درب کیسه را بسته و در سطل زباله انداخته و مجددا دستهایتان را بشویید
  12. در صورت استفاده ازآسانسور، دکمه های آن را با دستمال کاغذی تمیز، سوآپ گوش پاک کن و یا خلال دندان تمیز فشار دهید و سپس آن را درکیسه زباله یا سطل زباله پدالی درب دار بیندازید. به هیچ وجه از انگشتان دست برای زدن دکمه آسانسور استفاده نکنید.
  13. در صورت استفاده از آسانسور، جهت ایستادن شما باید رو به درب آسانسور باشد و به هیچ وجه روبروی یکدیگر نایستید.
  14. هنگام عطسه یا سرفه دستمال کاغذی جلوی بینی و دهان خود بگیرید و  سپس آن را در سطل زباله در دار بیندازید.
  15. در صورتیکه دستمال کاغذی در دسترس ندارید ، در گودی آرنج خود عطسه یا سرفه بکنید
  16. به هیچ عنوان در هنگام عطسه یا سرفه کف دستان خود را جلوی بینی و دهان خود نگیرید . اگر  بصورت اتفاقی این اتفاق فتاد بلافاصله دستان خود را به روش صحیح بشویید
  17. میوه و سبزی سبب تقویت سیستم ایمنی بدن می شود ،  مصرف ویتامین C فرد را در مقابل ابتلا به کرونا ویروس مقاوم می کند

 

 

 

توصیه های تغذیه ای:

عملکرد سیستم ایمنی بدن نقشی مهمی در پیشگیری از بیماریهای تنفسی ازجمله بیماری ویروس کرونا دارد. عامل ابتلابه این ویروس بیماریهای زمینه ایی مثل دیابت و بیماریهای ریوی، بیمار یهای قلبی ، سوء تغذیه و نداشتن تغذیه صحیح است . کمبود دریافت مواد غذایی و کمبود ویتامین هایی مثل ویتامین C و A و D و تضعیف سیستم ایمنی بدن احتمال ابتلا به بیماریها را افزایش می دهد.

  1. با مصرف روزانه منابع غذایی ویتامین C مثل مصرف سبزی و سالاد همراه با غذا، میوه های حاوی ویتامین C مثل پرتقال، نارنگی، لیموشیرین، کیوی و سبزیهای دارای ویتامین C مثل انواع کلم، گل کلم، شلغم، فلفل سبز و فلفل دلمه ای ، جعفری ، پیازچه ، شاهی ، گوجه فرنگی از منابع غذایی خوب ویتامین C هستند. بعنوان مثال مصرف روزانه یک عددپرتقال یا 2 عدد نارنگی ویتامین C مورد نیاز روزانه بدن را تأمین می کند
  2. هویج و کدوحلوایی و سبزی های سبز تیره مثل اسفناج ، برگ چغندر و برگ های تیره رنگ کاهو هم از منابع خوب ویتامین A هستند.
  3. بطورکلی به منظور پیشگیری از ابتلا به بیماری و تقویت سیستم ایمنی بدن مصرف روزانه 3 واحد از گروه سبزی ها ) بجز سبزی های نشاسته ای ( و حداقل 2 واحد میوه توصیه شود.
  4. کودکان زیر 5سال، مادران باردار و سالمندان و بیمارانی که داروهای کورتو نی مصرف می کنند بیشتر در معرض خطرابتلا هستند و لازم است برای پیشگیری نکات زیر را رعایت نمایند.
    • هر روز سبزی یا سالاد همراه با آب لیموترش یا آب نارنج تازه استفاده کنند.
    • از هویج و کدوحلوایی در غذاهای روزانه استفاده شود.
    • مصرف پیاز خام به دلیل داشتن ویتامین C همراه با غذا توصیه می شود.
    • از مصرف سوسیس و کالباس و سایر فست فودها و غذاهای چرب و سنگین اجتناب شود.
    • استفاده از منابع پروتئین در غذای روزانه مثل حبوبات یا تخم مرغ حائز اهمیت است.
  5. کمبود ریز مغذی هایی مثل آهن و روی هم سیستم ایمنی بدن را تضعیف می کند. از منابع غذایی این 2 ریزمغذی مثل حبوبات بعنوان جایگزین مناسب گوشت ، شیر و لبنیات وسبزیهای برگ سبز و انواع خشکبار بیشتر استفاده شود
  6. از خوردن غذاهایی که خوب پخته نشده ) مثل تخم مرغ عسلی و نیمرو ، کباب هایی که مغز پخت نشده اند (خودداری شود
  7. ازخوردن غذا و مایعات در مکان هایی که از نظر بهداشتی مورد اطمینان نیستند خوداری شود.
  8. در صورتی که علائم سرماخوردگی دارید ، از غذاهای آبکی مثل سوپ و آش همراه با آب لیموی تازه و مایعات گرم استفاده کنید.

 

رفرنس:

  1. توصیه های تغذیه برای پیشگیری از بیماریهای تنفسی و کرونا، دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی
  2. محتوای آموزشی برای همراهان و افراد در معرض تماس با بیمار ، معاونت درمان وزارت بهداشت
  3. دستورالعمل کشوری کرونا ویروس ،  وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی ، نسخه دی 1398
  4. دستورالعمل کشوری کرونا ویروس ،  وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی ، نسخه بهمن 1398

 

واحد آموزش به بیمار

بیمارستان امام حسین(ع)